Iris hantverk
Mer hangjort än så här blir det inte.
I slutet av 1800-talet startades ett litet borstbinderi i Stockholm. Det blev en lyckad rörelse, så lyckad att den finns än idag. Nu, som då dras varje borste för hand av människor som saknar synförmåga. Handgjort och fingertoppskänsla får här en ny dimension.
Alla borstarna är av exklusiv design och tillverkas mestadels av naturmaterial.
Idag är de 13 anställda i Iris Hantverk. Grunden i verksamheten är borstbinderiet på Sandsborgsvägen i Enskede - här binder 5 synskadade hantverkare från flera olika kulturer borstar enligt gammal hantverkstradition. De samarbetar också med synskadade hantverkare i Estland som liksom dem har en sammanlänkad historia med synskaderörelsen.
Borstarna säljs runt om i Sverige och världen. De förser även individuella hantverkare över hela landet med råmaterial.
Sedan augusti 2012 driver Richard Sparrenhök och Sara Edhäll bolaget. 2012 drog Socialdepartementet in det sedan 1950-talet till Iris Hantverk utbetalade stödet för depåverksamhet riktad till synskadade borstbindare. Iris Hantverks dåvarande ägare beslutade då att sälja bolaget till dem som båda har arbetat många år i bolaget och dess ledning.
"Vi är väldigt glada att få ta över och driva vidare detta bolag som rymmer så mycket historia och tradition. Särskilt uppskattar vi det stöd hantverkarna har från De Blindas Väl vars generösa bidrag har möjliggjort denna hemsida och webshop. Vi värnar om hantverkarna och borstbinderiets fortlevnad. Vi tror att väldigt många med oss uppskattar den känslan och kvaliteten som en handdragen borste i naturmaterial ger".
Deras vision och mål är att få återväxt i det traditionella hantverksyrket som borstbinderiet är. Detta genom att föra ut hantverkarnas gedigna kunnande i produkter av funktionell och god design i kombination med kvaliteten av naturmaterial.