2022-12-18
00:00
En jul utan choklad i olika former går det?
Inte hos oss i alla fall. Här är några av våra favoritrecept.
Linas bästa ischoklad
- 100 gram kokosolja
- 100 gram 70-85% choklad
Gör så här:
- Smält chokladen och kokosoljan i vattenbad.
- Tillsätt valfri smaksättning.
- Häll i formar och förvara i kylskåpet.
- Smaksätt med kanel, chili, lakritspulver mm eller lägg ett russin, torkad frukt, nötter mm i formen innan du fyller på chokladen.
- Det är bara fantasin som sätter gränser...
Chokladdoppade jordnötsdadlar
- Dadlar urkärnade
- Mörk choklad
- Jordnötsmör osötad
Gör så här
- Fyll dadlarna med en klick jordnötsmör
- Lägg in i kylen
- Smält chokladen
- Doppa de fyllda dadlarna i chokladen
- Strö lite flingsalt över
- Förvara i kyl eller frys
Gör egen choklad utan vanligt socker
- 1 dl kakaosmör
- 1 dl kakaomassa eller kakaopulver
- ca 2 msk kokosnektar eller agavenektar
- Ev lite äkta vaniljpulver
Gör så här
- Smält kakaosmör och kakaomassa
- Blanda ordentligt och tillsätt sötning
- Komplettera med en nypa salt
- Smaka av och tillsätt mer sötning om du vill
- För bästa resultat tempereras chokladen men du kan förvara det färdiga godiset i kylen istället
- Gör dina egna chokladkakor genom att hälla ut chokladen över ett lager hela eller hackade nötter, pumpafrön, torkad frukt, frön, bär eller vad du känner för. Toppa gärna med lite flingsalt
Helenas snabba chokladsås
- ca 1dl cocosolja
- 3 msk kakao helst raw
- 1-2msk kokosnektar/agavenektar
- ev en nypa vaniljpulver
Gör så här
- Lägg allt i en burk med lock
- Smält i vattenbad
- Sätt på lock och skaka
- Klart
Ringla över fruktsallad eller glass, Doppa kalla jordgubbar i chokladen och låt stelna. Bred på en tårta eller kaka.
...eller smyg med dig burken och smaska i dig som chokladröra när den svalnat och stelnat till lite...