2019-01-07 00:00
Bengt/Helena

Ekocertifierad hudvård?

För en tid sedan fick vi en fråga från någon som läst på vår hemsida och undrade varför vi inte hade våra produkter certifierade. Här kan du läsa Bengts svar.

Hejsan.

Vad roligt att du tar upp frågan om ekologisk hudvård och certifiering.

Det är en jätteviktig fråga som det pratas alldeles för lite om och jag tycker som du att full öppenhet hur vi resonerar är viktigt.

Först ett klargörande.
Vi har många produkter som är 100% ekologiska men vi är inte ekocertifierade (Jag återkommer till varför).
Istället så redovisar vi på vår hemsida och på våra produkters innehållsförteckningar vilka ingredienser som är certifierat ekologiska.

Salvor

Alla våra salvor är till 100% tillverkade av certifierat ekologiska ingredienser. Bivaxet är från svenk KRAV-märkt biodling. Salvorna är dessutom förpackade i tuber av bio-plast. En plast som alltså är tillverkad av förnybar råvara, socker och restprodukter från sockertillverkning, istället för ändlig råolja (bensinindustrin). Vissa av dem finns även i den klassiska bruna glasburken.

Hudoljor / Massageoljor

Nästan alla våra hudoljor är till 100% tillverkade av certifierat ekologiska ingredienser. De som inte är 100% är istället 96-99% eko då det kan vara någon enstaka ingrediens t. ex en vitamin som inte är ekologisk.

Läppcerat

Alla våra cerat är till 100% tillverkade av certifierat ekologiska ingredienser. 

Lotion och Cremer

Övriga produktgrupper blir det lägre andelar ekologiska ingredienser i eftersom till exempel vatten som ju är helt naturligt och nödvändigt för allt liv inte kan vara ekologiskt. Detta gäller även för vissa andra grupper av råvaror.

En annan frågeställning som gör det krångligt är framställningen av olika ingredienser. Även om man utgår från en ekologisk råvara, hur mycket kan man behandla den och förändra dess egenskaper och ändå fortsätta att kalla slutresultatet ekologisk? Vi gör hela tiden utvärderingar och byter ut ingredienser, som kan vara väldigt fina och som används i väldigt mycket ekologiska produkter, för att vi inte tycker om hur de tillverkas. Utvecklingen går hela tiden framåt och innan vi har bra svar på våra frågeställningar så väljer vi att helt öppet redovisa på vår hemsida och våra produkters innehållsförteckningar vilka ingredienser som är certifierat ekologiska och vilka som inte är det.

Varför har vi valt att inte ekocertifiera oss?

När det gäller livsmedel finns det ett enhetligt regelverk att förhålla sig till angående vad som är ekologiskt och inte och hur stor andel som måste vara ekologiskt i sammansatta produkter. Livsmedel måste vara certifierade för att få säljas som ekologiska. Vi är väldigt avundsjuka på det regelverket för så ser det tyvärr inte ut när det gäller hudvård.
Här är avsaknaden av enhetliga regler betydande. Det finns ett stort antal olika certifieringar och certifieringsorgan. Vissa av dem till och med vinstdrivande och ägda av de stora jättarna på marknaden. De vill ju givetvis ha kriterier som passar deras ambitionsnivå.
Detta gör att de bedömningar av vad som är möjligt att certifiera som ekologisk hudvård skiljer sig väldigt mycket beroende på vilken certifiering det gäller. En del räknar in vatten en del inte. Kraven på andel ekologiskt varierar också. Kraven är ofta inte lika strikta som de vi vill ställa. Man kan använda vissa ingredienser vi definitivt inte vill ha i våra produkter och ändå certifiera!

Vi är rädda för att om man väljer en sådan certifiering slår man sig kanske till ro och blir ”nöjd”. Om dessutom många företag gör det tror vi det skulle vara förödande för branschen, kanske till och med bromsa utvecklingen och riskera att invagga våra kunder i en falsk trygghet.
Vi vill istället hela tiden tillsammans med våra kunder driva utvecklingen längre. Därför jobbar vi hela tiden aktivt för att bli ännu bättre och inte bara med våra val av ingredienser utan även med våra förpackningar. Tuberna är som jag nämnt redan av bio-plast. Nu har vi också fått vår första leverans av pumpflaskor till crème och lotion etc. Så från och med nu fylls alla sådana produkter också i bio-plastförpackningar. De tomma förpackningarna lägger man i plaståtervinningen där de kan återvinnas och bli nya förpackningar.

Vi letar ständigt efter leverantörer som kan hjälpa oss att förbättra även resterande förpackningar.

Ny plastsorteringsanläggning i Motala

En ny toppmodern jätteanläggning för sortering och återvinning av plast byggs just nu här i Motala av FTI (Förpacknings och Tidnings Insamlingen), där vi är medlemmar och betalar avgifter till årligen för de förpackningar vi sätter på marknaden. Den kommer att kraftigt förbättra sorteringen av olika plaster vilket kommer att öka möjligheten att återanvända plasten på ett bättre sätt. Efterfrågan på återvunnen plast börjar nu öka pga konsumeternas miljömedvetenhet och efterfrågan. Anläggningen i Motala tas i drift i vinter (2019) och ska vara i full produktion till sommaren.

Jag hoppas du har fått svar på dina frågor men som du märker är det här något jag brinner för så jag hoppas jag inte blev för långrandig. Det är ju inte några lätta frågor så det är svårt att bara ge ett kort svar på vilka ställningstaganden vi gjort och hur vi resonerar just nu.
Har du ytterligare frågor får du gärna höra av dig.
Under tiden hoppas vi på och längtar efter tydliga regler som driver utvecklingen i rätt riktning. Tyvärr ser det fortfarande mörkt ut då jättarnas lobbygrupper i Bryssel är väldigt starka.

/ Bengt

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: