2015-11-07 00:00
Anna/Helena

Rawfoodknytis - helgmys

I veckan hade vi Raw food knytis i vanlig ordning och det bjöds på godsaker. Eftersom att det är helg så delar vi med oss av recepten på efterrätterna så att ni kan göra något gott tills ikväll.

Chiapudding med jordgubbstopping

 

Giselas Raw chiapudding med jordgubbs- och chokladtopping

  • Chiapudding(1 potion)
  • 1,5 nötmjölk
  • 3 msk chiafrön
  • 1 nypa vaniljpulver

 
Rör ihop ingredienser i en skål och låt stå över några timmar i rumstempratur eller över natten. Tillsätt mer mjölk om det behövs. 
 

  • Jordgubbstopping
  • 1 dl frysta jordgubbar

 Mosa de tinade jordgubbarna och lägg på chiagröten.

  • Chokladtopping
  • 1 tsk honung
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk raw kakao
  • 1 näve hackade nötter

Smält kokosoljan i vattenbad och häll sedan ner kakao, honung och hackade nötter och lägg toppingen på jordgubbslagret. Ät sedan och njut!

 

Pumpafrötårta

 

Helenas Pumpafrötårta

Nu i prostatamånaden tyckte vi det kunde vara bra att puffa för pumpafrö i tårtan till Farsdag. Pumpafrön innehåller extra mycket zink som tydligen ska gynna prostatan, men även bidra till immunförsvarets normala funktion. Bra även för ex salivbildning så att våra smaklökar ska fungera så bra som möjligt. Att kombinera hälsosamma ingredienser till något riktigt smaskigt. Det är kul!

 Bottenlager

  • 3 dl pumpafrön, gärna blötlagda sedan dagen innan
  • 3 dl kokosflingor
  • ½ tsk clorella
  • ½ tsk spirulina
  • 1-2 msk honung (eller 7 dadlar)

Mixa allt och tryck ner i botten på en form. Har du inte clorella eller spirulina så kan du använda lite nässelpulver istället.Vill du spetsa till den lite? Tillsätt 1 tsk riven ingefära. Superbra antiinflammatorisk ingrediens. 

 

Mellanlager

Ett lite syrligare lager för att bryta mot sötman i de övriga lagren. 

Mängder med antioxidanter från bären och omega 3 och protein från chian.

  • 1 dl Natalies torkade Physalis, (eller torkade körsbär)
  • 1 dl blåbär
  • 2 msk chiafrön

Låt blåbären smälta tillsammans med physalisen med 0,5 dl vatten några timmar så de torkade bären mjukas upp lite.  
Mixa allt, låt stå några timmar eller över natt så chiafröna sväller lite och bred ut på bottenlagret.

 

Topplager

Härlig chokladcreme är alltid rätt på en tårta.

  • 3 dl cashewnötter
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk kakao
  • 1-2 msk honung
  • 3 msk kokosolja 

Mixa allt utom kokosoljan till en slät smet. Ju starkare mixer du har desto slätare smet får du.
Smält kokosoljan i vattenbad och häll i mot slutet.

Vill du ha riktigt kraftig chokladsmak kan du öka på med ytterligare 1 msk kakao.

 

Garnering

För att ytterligare boosta immunförsvaret strö bipollen ovanpå. 

 

Ställ gärna i frysen ett tag innan servering så är den lättare att skära upp.

Blir det tårta över? Skär i bitar och stoppa i frysen för senare fikastunder/mellanmål.

    Produkter som nämns i nyheten

  • Ekologisk kokosolja. Underbar till massage, hudvård, hårvård eller som makeup remover mm. Fin livsmedelskvalitet.
    från 89,00