Kanelrullar och Kryddsmörsrullar
Jag hittar inspiration och tips lite här och där. Den här hittade jag på GAPScoach Lisa Billös sida. Länk längre ner. Sockerfria och spannmålsfria.
Första gången gjorde jag enligt Lisas recept på Kanellrullar och kompletterade med att göra en rulle med mitt kryddsmör, eftersom vi nu har två plåtar till ugnen. Det gäller att spara el :-) De här rullarna hade jag med mig som mellis när jag var 9 dagar i sträck på Astrid Lindgrens världs Höstlovsöppet. Perfekt som mellis för att hålla suget på mattan när man började bli lite trött sent på eftermiddagen.
Lätt och snabbt fixat
De är lätta och smidiga att göra tycker jag. Först gör du en "plåtomelett" enligt recept nedan. Den brer du sedan smörkräm på och rullar som en rulltårta och skär upp i lagom munsbitar. Går utmärkt att frysa och ta upp för några dagars åtgång i taget.
Plåtomelett
- 4 ägg (+ en äggvita från smörkrämsingredienslistan)
- 1 nypa oprocessat salt ex himalayasalt
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Separera äggen och vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum ihop med salt.
- Vispa upp äggulorna snabbt. Vänd ner dem i vitan med en slickepott.
- Bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda 10 minuter.
- Låt svalna. Lossa under tiden "omeletten" från bakplåtspappret innan den svalnat helt.
Smörkräm
- 150 g smör eller syrat smör
- 1 äggula (använd äggvitan till plåtomelettsäggen)
- 1 msk kanel
- 1 msk kardemumma
- 1 msk honung
- 1 nypa oprocessat salt
Gör så här:
- Rör ihop ingredienserna till smörkrämen. Tänk på att allt måste vara rumsvarmt.
- Lossa botten från bakplåtspappret.
- Bred smörkräm på.
- Rulla ihop och ställ in i kylen en stund.
- Skär upp i skivor och servera!
Smörkrämen på bilden nedan innehöll även kakao.
Den andra plåten bredde jag ut mitt kryddsmör på. Recept med rekommenderade mängder ser du i länken. Annars gör du på en höft...
- Kokosolja
- Riven ingefära
- Pressad vitlök (några råa och några fermenterade)
- Svartpeppar
- Cayennpeppar
- Gurkmeja
- Salt efter behag ?
Rullarna ställde jag in i kylen någon timma innan jag skar upp dem.
Rulltårtsbitarna går bra att frysa in, annars håller de sig närmare en vecka i kylen.
Varianter:
- Lägg till 1 msk kakao i kanelkrämen
- Gör en fast sylt med chiafrön och bär och bred ut
- Tillsätt kakao i #omeletten# och gör vaniljkräm med äkta vaniljpulver mellan istället
Bara fantasin som sätter gränser...
Urprunget till de här kanelrullarna hittade jag hos GAPS coach Lisa Billö
-
Ekologisk kokosolja. Underbar till massage, hudvård, hårvård eller som makeup remover mm. Fin livsmedelskvalitet.från 89,00
-
Himalaysalt, läckert aprikos-rosa i sin naturliga färg. matkvalitet, men passar även för fotbad, peeling etc.från 49,00