2024-08-28 00:00
Helena

Har du också zucchini och squash i överflöd?

Kan man få för mycket av det goda? Sociala medier svämmar just nu över med desperata frågor vad man ska göra med all skörd av squash/zucchini?
Zucchiniplantor både här och där fullkomligt sprutar ut frukt och odlare vet inte vad de ska göra av allt. För vissa har det gått så långt så att grannarna till och med gömmer sig när de kommer med överskottet av skörden...

Men vad gör man med allt då?

Några zucchinis låter jag ligga som de är på en hylla i köket. De större håller faktiskt förvånansvärt bra att lagra så att man kan ta hand om en del av skörden senare.

Fermenterad Zucchini

Förra året dök jag även på ett recept (se bloggen) med fermenterad zucchini med vitlök och chili. Då satte jag igång ett par rejäla burkar i början av oktober. Ruggigt gott som tillbehör till vilken måltid som helst,

Förhoppningsvis blir vädret i aug/sept lite bättre i år så att alla humlor och bin kommmer åt att pollinera zucchiniblommorna. Planen är att det ska bli betydligt fler burkar fermenterad zucchini år!

Lista med tips på användning av zucchini/squash/pumpa:

  • Sara Bäckmos snålröra med zucchini, tomat, lök mm
  • Steka squash i skivor i vitlök, kryddor och olja eller smör
  • Steka squash och andra grönsaker jag har hemma och gör en salsa där det är bitar kvar
  • Gratäng, även dryga ut en potatisgratäng med Zucchini
  • Zucchinichips med Västerbottenost eller parmesan
  • Vegetarisk lasagne med linser
  • Riven zucchini att lägga i köttfärssås, eller grytor
  • Zucchinisoppa med kokosmölk, curry, vitlök och jordnötsmör
  • Zucchinibiffar med halloumi eller fetaost
  • Rullar av råa zucchiniskivor med olika fyllningar
  • Bostongurka fast av zucchini
  • Saltgurka fast av zucchini
  • Surgurka, fermenterad
  • Fermeterad zucchini med vitlök och chili
  • Istället för spagetti, rå zucchini med god sås. Gör "bandspaghetti" med osthyveln
  • Chutney med zucchini
  • Riven zucchini istället för gurka i tatziki
  • I bröd
  • Zucchiniplättar med ägg och kokosmjöl. Ibland kryddade med spiskummin/curry eller kanel/kardemumma
  • 50/50 zucchini/potatis i potatissallad
  • Finsrimla zucchini och fräs på med vitlök och nässlor i omelett
  • Laxgratäng med zucchini toppad med röra av fetaost, färskost, grädde, dill och citron
  • Juica zucchini tillsammans med andra grönsaker och frukt
  • Falsk ostkaka, klassiker av zucchini
  • Glass: Frys ner bitar av zucchini och mixa sedan med bär och ev lite honung och syrad grädde
  • Zucchini i smulpaj med citron och kanel (smakar som äppelpajad 
  • I smoothies med bär
  • Torka zucchini i skivor att smula ner i grytor, sås, biffar etc
  • Torka zucchini och gör mjöl och använd ex i Scarpaccia: vitlöksbröd möter chips och pizza...

 

Pumpaplättar

Till slut vill jag dela med mig av ett tips på Pumpaplättar jag gjorde häromveckan (sl av juli) på min sista Blue Hubbard från förra året. Fantastiskt vilka fina lagringsegenskaper den har. Nya plantor är satta så förhoppningsvis får jag en bättre skörd än i fjol.

Plättarna är toppen både till frukost, mellanmål och utflyktsmat och går även fint att göra på zucchini. Tänk på att i så fall ta bort kärnorna Länk till pumpaplättarna

Hoppas att du fick lite tips som du ej tänkt på.
//Helena

    Produkter som nämns i nyheten

  • Handpaket för händer som tvättas ofta. Handkräm och tvål med ekologisk Lavendel från Medevi
    Art nr. 98065
    368,00
  • Det du behöver för att hålla dina händer i bästa skick. Doftneutrala produkter.
    Art nr. 98068
    510,00
  • Paket för ansträngda trädgårdshänder utvalda i samarbete med Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård.
    Art nr. 98045
    774,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: